Ny lag om abort i Irland

För första gången har Irland lagstiftat om att tillåta aborter i vissa fall. Efter en mycket lång och känslosam debatt i parlamentet, där fem medlemmar ur premiärminsterns eget parti gick emot paritilinjen och därför uteslöts ur partiet, godkändes lagen med röstsiffrorna 127-31.

Beslut efter två dagars debatt

Det har varit en känslomässig berg- och dalbana men det har betytt otroligt mycket för oss där inne att ha er här ute.
Sa labourledamoten Aidan O´Reardon när han tackade anhängarna utanför parlamentet efter omröstningen i natt. I två nätter har både abortmotståndare och anhängare till lagförslaget vakat samtidigt som den utdragna debatten pågått inne parlamentsbyggnaden i Dublin.

Trots att den irländska högsta domstolen sedan 20 år slagit fast att aborter är tillåtna om mammans liv är i fara har det aldrig lagstiftats om det i Irland.

Men fallet med tandläkaren Savita Halappanavar som vägrades abort och senare dog av blodförgiftning förra året, väckte starka protester och premiärministern Enda Kennys koalitionsregering beslutade att går vidare med förslaget trots stort motstånd inom Enda Kennys eget konservativa parti.

Även så avgick blandannat EU-ministern Lucinda Creighton efter att hon uteslutits för att ha röstat emot förslaget.
Det var en alldeles för viktig fråga för att bryta mitt vallöfte sa hon.
Den nya lagen innebär att en läkare vid akuta fall ensam kan göra bedömingen om ett ingrepp. Men vid livshotande sjukdom måste två läkare oberoende av varandra godkänna aborten. Och om det föreligger en uppenbar själmordsrisk hos mamman måste tre läkare enhälligt besluta om ingreppet.

Taggar: , , , , , ,

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *